Almanya’dan nükleer çark http://www.hurriyet.com.tr/
Almanya Nükleer santrallerini kapatacak
Japonya’da Fukuşima’da yaşanan nükleer felaketin ardından Almanya ülkedeki tüm santrallerin en geç 2022 yılına kadar kapatılması kararı aldı.
Başbakan Angela Merkel, 11 Mart 2011′de meydana gelen Fukuşima’daki felaketin hemen ardından, artık nükleer enerji konusunda işlerin eskisi gibi yürümeyeceğini açıkladı ve ülkenin enerji politikalarını değiştireceğinin ilk sinyalini verdi.
Merkel, ardından, nükleer enerjinin geleceği ve yenilenebilir kaynaklara hızlı geçiş konularında uzmanların katılımıyla bir etik komisyonu oluşturdu ve bu komisyonun varacağı sonucun kendi hükümeti için de bağlayıcı olacağını duyurdu.
Komisyonun raporunu teslim etmesinden sonra dün koalisyon hükümetinin önde gelenleri ile buluşan Merkel, nükleer enerjiye 2022 yılında veda etme kararı aldıklarını, bu karardan geri dönülmeyeceğini ve geçen haftalarda faaliyet dışı bırakılan 8 nükleer reaktörün tümüyle kapatılacağını, ülkedeki diğer 6 nükleer reaktörün 2021 yılında, en yeni model üç reaktörün de 2022 yılı sonunda faaliyetlerine son verileceğini açıkladı.
Nükleer santrallerden elektrik ihtiyacının yüzde 23,3’ünü elde eden Almanya bu karara göre bundan sonra yenilenebilir kaynaklardan daha çok enerji üretilmesi için tüm olanakları seferber edecek.
Nükleer enerji konusunda sürekli yön değiştirmekle suçlanan Merkel, son eyalet seçimlerinde büyük oy kaybına uğramış, yeni stratejisi nedeniyle de enerji sektörünün yanısıra, kendi partisinin muhafazakar kanadının da şimşeklerini üzerine çekmiş durumda. Ancak Merkel’i eleştirenler kervanına çevre örgütü Greenpeace ve Yeşiller Partisi’de katıldı. Greenpeace hükümetin nükleer enerjiyi sona erdirme planını hayal kırıklığı olark tanımlarken, Yeşiller’den Berlin milletvekili Özcan Mutlu nükleer santrallerinin daha önce de kapatılabileceğini savunuyor ve Merkel’in inandırıcı olmadığını ileri sürüyor.
Özcan Mutlu Fukuşima sonrası atom enerjisine son verme sürecininin tüm dünyada hızlandığını ve Almanya gibi ülkelerin nükleerden çıkış arayışlarının arttığını, Türkiye’de ise hala nükleer santraller kurulmasının planlandığını belirtiyor ve bunu eleştiriyor.
Bu arada Almanya’da yapılan kamuoyu araştırmalarıına göre, halkın yüzde 85′i, nükleer enerjiden hızlı bir şekilde vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyor. Merkel’in nükleer enerji kararını Federal Meclis yaz tatiline girmeden oylamaya sunması beklenirken, konunun önümüzdeki aylarda yoğun bir şekilde gündemde kalması bekleniyor.